پنجشنبه, ۰۹ فروردین ۱۴۰۳

ناخواسته سرمایه های اجتماعی کشور را تخریب نکنیم

ناخواسته سرمایه های اجتماعی کشور را تخریب نکنیم

متاسفانه برخی از افراد بدون انجام بررسی کافی و تحقیق اسنادی و میدانی اظهار نظر کرده و یا مطالبی منتشر می‌کنند که ده‌ها سال تلاش و زحمات عده‌ای متدین و دلسوز در مؤسسات خیریه را زیر سوال می‌برد در حالی که خیریه‌ها برای انجام تکلیف شرعی و مخلصانه جهت کاهش آلام انسان‌ها و کاستن از درد فقر و نداری در حال خدمت رسانی به مردم هستند.

نبی الله عشقی ثانی، مدرس دانشگاه و عضو هیئت مدیره شبکه ملی خیریه های حامی ایتام در این یادداشت می نویسد: معمولا اظهار نظرهای بدون تحقیق و مطالعه سرمایه اجتماعی کشور را تخریب می‌کند و شاید ندانند که ناخواسته محروم‌ترین اقشار جامعه را هدف گرفته‌اند. در شرایط ویژه اقتصادی که کشور با آن مواجه است و محدودیت منابع دولتی که ارائه خدمات به اقشار آسیب پذیر را تحت تاثیر قرار داده و افزایش قیمت ها، طبقات متوسط جامعه را نیز به خط فقر نزدیک کرده است؛ این موسسات خیریه هستند که هر یک در حد توان و امکانات خود در تلاش هستند که بخشی از مشکلات طبقات محروم را بکاهند و باید از افرادی که با اظهارات خود مردم را از همکاری با خیریه ها باز می دارند و اطمینان مردم به موسسات خیریه را خدشه‌دار می کنندپرسید آیا می خواهید طبقات پایین جامعه محروم تر شوند؟ و اگر منتقد مصلحی هستید باید انحرافات اجتماعی را به دستگاه‌های متولی بنویسید نه اینکه در رسانه خیریه ها را زیر سوال ببری

همه موسسات خیریه توسط افرادی که صلاحیت آنها به تایید دستگاه‌های متولی می رسد تاسیس می شوند و ترکیب چند نفره به نام هیات امناء و افراد منتخبی به عنوان هیات مدیره همه امور موسسات خیریه را برنامه ریزی و هدایت می‌ کنند و بازرسان منتخب به صورت منظم همه فعالیت‌های خدمات رسانی و مالی موسسات خیریه را زیر نظر دارند و مدیران عامل نیز بدون تصویب هیات مدیره هیچ نوع اختیار مداخله در امور مالی را ندارند.

همه ‌ساله گزارش فعالیت ها، خدمات، درآمدها و هزینه های موسسات خیریه با حضور نماینده دستگاه دولتی متولی در مجمع سالیانه مطرح و مصوب می شود و در صورت وجود مشکلی بلافاصله بایستی ایرادات برطرف شود. همچنین موسسات خیریه دارای ناظر مالیاتی معرفی شده از سوی سازمان امور مالیاتی کشور هستند که با دقت همه امور مالی را بررسی و به سازمان مالیاتی گزارش می دهند. ضمن آن که مؤسسات خیریه فعالیت اقتصادی ندارند که بخواهند از پرداخت مالیات فرار کنند.

ما هم معتقد هستیم سه دستگاه اصلی متولی امور خیریه ها یعنی وزارت کشور، سازمان بهزیستی و نیروی انتظامی نیاز به وحدت رویه، هماهنگی و هدایت مناسب در اداره امور خیریه ها دارند اما صحیح نیست که همه چیز را زیر سوال ببریم، این طبیعی است که از بین چند هزار موسسه خیریه ممکن است در یک جایی نیز به ضوابط و ملاک ها توجه نشود و خلافی صورت بگیرد، آیا صحیح است که به خاطر یکی دو اشتباه یا خلاف، اصل خیرخواهی و نیکوکاری را زیر سوال ببریم؟ یا اگر کسی از نام خیریه سوء استفاده کرد کل جریان خیرخواهی را منفی تلقی کنیم.

پیشنهاد می‌کنیم اگر یک مؤسسه خیریه خلافی کرد به صراحت از آن خیریه نام ببرید و برای رسیدگی به دستگاه قضایی معرفی کنید، نگوییم برخی از خیریه ها، زیرا این گفته ما شامل همه خیریه ها می‌شود.اگر واقعاً خلافی واقعی شود ما خود اولین نهادی هستیم که برای مبارزه با آن اعلام آمادگی می کنیم. یقیناً ایجاد بی اعتمادی به موسسات خیریه فقط اقشار نیازمند را از خدمات آنان محروم می سازد، که منجر به آسیب های اجتماعی بیشتر می‌شود که همه مردم از آن صدمه می‌بینند.

پیشنهاد می‌کنیم دست به دست هم دهیم و فرهنگ کار خیر، مهربانی و دگردوستی را توسعه دهیم و خیرین محترم را نیز نرنجانیم، خیرخواهی و نیکوکاری را تضعیف نکنیم که جبران آن بسیار مشکل و حتی نشدنی است.

لینک خبر در ایسکانیوز